Kvalitetsregister ECT
Kvalitetsregister ECT innehåller data om ECT-behandling. Sedan 2012 är alla sjukhus som erbjuder ECT anslutna. Registret hade en täckningsgrad på 96 % under 2022.
Delregistret för repetitiv transkraniell magnetstimulering (rTMS) startades 2018. rTMS-behandling finns tillgängligt inom elva regioner i landet. Alla klinker som erbjuder behandlingen deltar i registret. Delregistret för rTMS hade en täckningsgrad på 90 % under 2022.
Syftet med kvalitetsregistret
Registrets uppgift är att samla in och analysera patientdata. Registret ger möjligheter att följa upp kliniska riktlinjer för behandlingen. Nationell statistik kan bidra till att tillgången till behandlingen är likvärdig och att behandlingen ges till patienter som har god nytta av behandlingsformen. Ett register kan också underlätta forskning om behandlingens kortsiktiga och långsiktiga effekter. Målet är förbättrad effekt och minimerade biverkningar.
Användningsområden
Data i Kvalitetsregister ECT används för verksamhetsuppföljning, förbättringsarbete och för forskning.
En del av kunskapsstyrningen
Registret har en nära samverkan med Nationellt programområde (NPO) psykisk hälsa. Synpunkter från NPO inhämtas när registret behöver göra viktiga överväganden och NPO har inhämtat synpunkter från registret i framtagandet av vård- och insatsprogrammet för depression och ångest.
Historik
Ett regionalt register tillkom 2008 efter ett samarbete mellan kliniskt aktiva och forskande läkare och sjuksköterskor i Örebro, Uppsala och Dalarna. Under 2010 bildades en nationell styrgrupp i samarbete med Svenska psykiatriska föreningen (SPF) med målsättning att skapa ett nationellt kvalitetsregister och 2011 utvidgades registret med data från hela landet.
Centralt personuppgiftsansvar
Region Örebro län är centralt personuppgiftsansvarig (CPUA) för registret.
Om registret